واکسن آنفولانزا چیست؟
در واکسن آنفولانزا از ویروسهای آنفولانزای غیر فعال، مواد شیمیایی که پاسخ بدن به واکسن را تقویت میکنند و مواد نگهدارنده برای جلوگیری از آلودگی استفاده میشود. ویروس آنفولانزا هر سال دچار جهش میشود؛ به همین دلیل مبتلا نشدن به این ویروس بسیار سخت است. همه ساله واکسنهای جدید آنفولانزا روانه بازار میشوند تا با جهشهای این ویروس همگام شوند. کارشناسان بهداشت قبل از اینکه فصل آنفولانزا فرا برسد، پیشبینی میکنند که کدام سویههای آنفولانزا در سال جدید رشد بیشتری خواهند داشت. ویروسهای آنفولانزای A و B دو گونه از ویروس آنفلوانزا هستند که باعث اپیدمیهای فصلی میشوند.
کارشناسان بهداشت با پیشبینیهای دقیقی که انجام میدهند به تولید کنندگان واکسن آنفولانزا اطلاع میدهند که با در نظر گرفتن نوع رایج آنفولانزا محتویات واکسن چه نوعی باید باشد. واکسن آنفولانزا با تحریک سیستم ایمنی بدن به تولید آنتی بادی کمک میکند. این آنتی بادیها به بدن کمک میکنند تا با سویههای جدید ویروس آنفولانزای موجود در واکسن مبارزه نمایند. پس از دریافت واکسن آنفولانزا حدود ۲ هفته طول میکشد تا این آنتی بادیها به طور کامل رشد کنند. واکسنهای آنفولانزا یا ۳ ظرفیتی هستند یا ۴ ظرفیتی. اگر ۳ ظرفیتی باشند در برابر دو سویه معمولی A و یک سویه B محافظت به عمل میآورند. اما اگر ۴ ظرفیتی باشند در برابر دو ویروس آنفولانزای A و دو ویروس آنفلوانزای B از بدن محافظت خواهند کرد. برای اینکه بدانید کدام واکسن آنفولانزا برای شما مناسبتر است، باید با پزشک خود مشورت نمایید.
بهترین زمان تزریق واکسن آنفولانزا
تولیدکنندگان واکسن معمولا قبل از شروع فصل آنفولانزا محصولات خود را به داروخانهها، بیمارستانها و کلینیکها ارسال میکنند. اما پزشکان توصیه میکنند که نباید واکسن آنفولانزا را خیلی زود تزریق نمایید. مطالعات نشان داده است که محافظت واکسن آنفولانزا از بدن بین ۴ تا ۶ ماه طول میکشد. به همین دلیل اکثر پزشکان توصیه میکنند تزریق این واکسن اوایل ماه سپتامبر یا اوایل اکتبر باید صورت گیرد؛ یعنی حدودا اوایل ماه مهر تا اواسط آن. به این ترتیب در ماههایی که آنفولانزا اوج میگیرد، حداکثر محافظت از بدن فراهم خواهد شد.
ماه مهر و یا حداکثر تا اوایل آبان بهترین زمان برای واکسینه شدن بر علیه ویروس آنفولانزا است. هر فردی که قصد دریافت واکسن آنفولانزا را دارد در حالت ایدهآل تا پایان ماه اکتبر (هفته اول آبان) باید واکسن خود را بزند. کودکانی که با توجه به سن خود باید دو دوز واکسن آنفولانزا دریافت کنند، اولین دوز واکسن را حتی زودتر از ماه مهر نیز میتوانند دریافت کنند. همچنین خانمهایی که در ۳ ماهه سوم بارداری هستند هم میتوانند واکسن آنفولانزای خود را زودتر از موعد یعنی مثلا در ماه شهریور دریافت نمایند.
واکسن آنفولانزا فلوگارد چیست؟
واکسن فلوگارد یک واکسن نوترکیب ۴ ظرفیتی است که حاوی ذرات پروتئینی ویروس بوده و بدن را در برابر زیر سویههای آنفولانزای نوع A و B ایمن میکند. در واکسن فلوگارد از تخم مرغ، آنتی بیوتیک یا مواد نگهدارنده استفاده نشده است. تزریق این واکسن به صورت عضلانی صورت میگیرد و در حال حاضر برای افراد بالای ۱۸ سال قابل استفاده است. سفتی و درد در محل تزریق، سردرد، درد استخوان و خستگی میتواند از عوارض این واکسن باشد که تنها در ۱۰ درصد موارد دیده میشود.
عوارض واکسن آنفولانزا چیست؟
هر دارو و واکسن به تبع مزایایی که دارد ممکن است افراد را دچار عوارض خاصی هم بکند. این عوارض در برخی از افراد اصلاً بروز پیدا نمیکند، در مقابل در برخی افراد به صورت خفیف و در تعدادی دیگر شدیدتر هستند. هر چند که به طور کلی بیشتر این عوارض خفیف هستند، اما فرد بعد از تزریق واکسن ممکن است دچار سردرد، تب، احساس خستگی، قرمزی، حساسیت و تورم در ناحیه تزریق شود. اما علاوه بر این موارد ممکن است یک سری عوارض دیگر را هم مشاهده کنید. اگرچه به طور کلی واکسن ضد آنفولانزا مشکل خاصی ایجاد نمیکند، اما در صورت بروز علائم زیر حتماً با پزشک خود در تماس باشید. زیرا گزینههای زیر نشان دهنده واکنش آلرژیک فرد بوده و ممکن است وی را دچار مشکل کند:
- ایجاد ضعف و سرگیجه
- تورم اطراف لبها و یا چشمها
- مشکل در تنفس یا خس خس کردن سینه
- افزایش ضربان قلب
چه کسانی باید از تزریق واکسن مخصوص آنفولانزا اجتناب کنند؟
درست است که واکسن آنفولانزا عوارض خاصی ندارد، اما این واکسن برای تمامی افراد هم مناسب نخواهد بود. برای مثال آن دسته از افرادی که به مواد تشکیل دهنده واکسن مثل تخم مرغ آلرژی دارند، نباید از این واکسن استفاده کنند.
از طرفی استعمال این واکسن همچنین برای افرادی که دارای بیماری گلین باره (نوعی بیماری که در آن سیستم ایمنی به سلولهای عصبی حمله میکند و باعث ایجاد ضعف و بی حسی میشود) هستند، میتواند خطرناک باشد. این بیماری ضعف و گزگز شدیدی را به دنبال دارد که ناشی از آسیب به پوشش محافظ اطراف سلولهای عصبی بدن است. در صورت افزایش خطر گیلن باره حتی ممکن است زندگی فرد تهدید شود.
از طرف دیگر چون عوارض این واکسن برای کودکان زیر 6 ماه چندان مشخص نیست، این سری از کودکان هم نباید این واکسن را دریافت کنند. برخی از افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف هم هنگام استفاده از این واکسن نیاز به مشاوره پزشک دارند. در نهایت در صورتی که در بستر بیماری قرار دارید، برای اینکه دچار عوارض این واکسن و بدتر شدن حال خود نشوید، بهتر است بعد از بهبود اقدام به تزریق این واکسن کنید.
بعد از واکسن آنفولانزا چی بخوریم؟
برای کنترل عوارض واکسن آنفولانزا بهتر است که از قرصهای مسکن مانند (ژلوفن، استامیوفن، نوافن،…)، استفاده کنید.
همچنین خوردن سوپ سبزیجات و مرغ و غذاهای پر فیبر اما سبک، باعث بازیابی قوای بدن و سرعت در بازیابی توان جسمی میشود.
جمع بندی
- در طول نیم قرن گذشته، میلیونها نفر واکسن آنفولانزا دریافت کردهاند. تعداد بسیار کمی از مردم مشکلات جدی داشتهاند. تحقیقات به طور قاطع نشان میدهد که این واکسن و مواد شیمیایی موجود در آن بی خطر هستند.
- تمامی افراد می توانند اقدام به واکسیناسیون آنفولانزا کنند. برای کودکان این سن بالاتر از 6 ماهگی خواهد بود. با این حال، افراد مبتلا به آلرژی شدید به مواد تشکیل دهنده واکسن باید قبل از تزریق واکسن با پزشک خود مشورت کنند.
- واکسیناسیون آنفولانزا می تواند تا حد زیادی خطر مرگ کودک بر اثر آنفولانزا را کاهش دهد.
- میزان اثربخشی واکسن میتواند سال به سال متفاوت باشد.
- دریافت واکسن آنفولانزا برای اکثر زنان باردار بی خطر است.
تزریق واکسن آنفولانزا در منزل شیراز
اگر بر اساس تشخیص پزشکتان به تهیه و تزریق واکسن آنفولانزا در منزل نیاز دارید، یکی از بهترین راه ها تزریق واکسن آنفولانزا در منزل است.
جهت ثبت درخواست با کارشناسان ما در مرکز پرستاری آراد شیراز تماس بگیرید