دستگاه اکسیژن ساز چیست؟
دستگاه اکسیژن ساز یکی از تکنولوژیهای نوین و کاربردی است که وظیفه غلیظ کردن اکسیژن را بر عهده دارد. هوایی که ما تنفس میکنیم دارای بیش از 78 % نیتروژن و 21 % اکسیژن است. این دستگاه یک وسیله برقی است که اکسیژن اطراف ما را گرفته و به اکسیژن غلیظتر(با خلوص بالاتر از 90 درصد) تبدیل میکند.
دستگاه اکسیژن ساز چگونه عمل میکند؟
تمامی دستگاههای اکسیژن ساز از یک مکانیزم ساده برای تولید اکسیژن مورد نیاز بیماران استفاده میکنند. این دستگاهها دارای یک پمپاند که هوای موجود در محیط اطراف خود را میمکد و آن را از یک محفظه که با پودر زئولیت پر شده است، میگذراند. وظیفه پودر زئولیت این است که 21 % اکسیژن موجود در هوای مکیده شده را از دیگر گازهای موجود در آن جدا کند و به طرفی دیگر هدایت کند، دستگاه اکسیژن ساز با کمک کمپرسور، فشار اکسیژن ذخیره شده در محفظه را بالا برده و فشار آن را به 220 میلیمتر جیوه میرساند.در مرحله بعد، اکسیژن فشرده شده درون محفظه به پشت فلومتر، در قسمت جلوی دستگاه، هدایت میشود و از نازل مخصوص به سمت بینی و دهان بیمار فرستاده میشود.
نکاتی در مورد استفاده از اکسیژن ساز
1- خلوص اکسیژن خروجی از دستگاه اکسیژن ساز بین 90 تا 95 درصد است.
2- اگر این دستگاه روشن باشد و به وسیله مسیر خروجی به بیمار متصل نباشد، اکسیژنی را به فضای داخل اتاق اضافه نمیکند.
3- دستگاههای اکسیژن ساز خانگی همگی با برق کار میکنند و هیچگونه باتری یا سیلندر ذخیره سازیای ندارند و بعد از قطع شدن برق به طور کامل از کار خواهند افتاد.
4- این دستگاهها دارای 2 نوع فیلتر هستند که عبارتند از:
– فیلتر اسفنجی یا ابر صنعتی قابل شستشو که هر هفته یک بار نیاز به شستشو دارد.
– فیلتری از جنس کاغذ مخصوص که هر 6 ماه یک بار نیاز به تعویض دارد.
5- هیچگاه دستگاه اکسیژن ساز را در حالت روشن حمل نکنید و یا به بغل نخوابانید. زیرا موتور این دستگاه به صورت معلق است و احتمال خرابی دارد.
6- یک لیوان مانومتر در قسمت خروجی دستگاه وجود دارد که وظیفه مرطوب کردن اکسیژن را بر عهده دارد. باید یک سوم این لیوان با آب مقطر یا آب جوشیده پر شود و هفتهای یک بار سوراخهای موجود بر روی نازل شلنگ درون لیوان جرمگیری شود. این نکته را به یاد داشته باشید که سوراخها باید با سوزن یا یک جسم نوک تیز باز شوند.
دستگاه اکسیژن ساز از چه قسمتهایی تشکیل شده است؟
توجه کنید که در هنگام تهیه این دستگاه، لوازم جانبی زیر را نیز تهیه کنید. البته بیشتر مدلهای این دستگاهها، لوازم زیر را به همراه دارند.
– لیوان یا ظرف مرطوب کننده
– فیلتر گردگیر
– محفظه اکسیژن
– سوند نازال (یا دماغی) اکسیژن یا ماسک اکسیژن
– فیلتر اکسیژن ساز
راهنمای تمیز کردن دستگاه اکسیژن ساز
برای تمیز کردن دستگاه اکسیژن ساز ابتدا باید دستگاه را خاموش کنید و به وسیله یک حوله خشک و اسپری های تمیز کننده، بدنه آن را پاک کنید
جهت تمیز کردن فیلترهای جانبی که در دو طرف دستگاه وجود دارند، ابتدا آنها را خارج کرده سپس به وسیله شوینده خانگی و آب ، آنها را بشویید، سپس آب آنهارا گرفته و اجازه دهید بطور طبیعی خشک شود.
برای تمیز کردن مرطوب ساز ، ابتدا آب مخزن را به صورت کامل تخلیه کنید ، سپس با مواد ضد عفونی کننده فاقد مواد شیمیایی ، آن را شسته و خشک نمایید.
فیلترهای هوا قسمت مهم دستگاه هستند و لازم است که ماهی دوبار تمیز شوند
نکات ایمنی استفاده از دستگاه اکسیژن ساز
در هنگام نصب و راه اندازی دستگاه اکسیژن باید به موارد ایمنی زیر توجه کنید:
به هیچ وجه دستگاه را روی سطوح نرم قرار ندهید
از قرار دادن مواد آتش زا در کنار دستگاه اکسیژن ساز خودداری کنید
هنگام بروز هشدار یا خطا، حتما با بخش خدمات پس از فروش شرکت، تماس بگیرید
به هنگام راه اندازی ، فقط تکنسین متخصص اجازه باز کردن روکش بدنه را دارد، زیرا خطر شوک الکتریکی و برق گرفتگی وجود خواهد داشت
به هنگام جدا سازی لوله اکسیژن، دستگاه را خاموش کنید. زیرا در صورت نزدیکی با مواد مشتعل ، امکان ایجاد آتش سوزی وجود دارد.
دستگاه اکسیژن ساز نباید در یک محیط بدون وجود جریان هوایی قرار داشته باشد
هرگز اکسیژن را بدون فیلتر یا زمانی که فیلتر ها خیس است، راه اندازی نکنید. اینکار دستگاه اکسیژن ساز را خراب میکند
از تمیز کردن دستگاه ، هنگام اتصال به برق ، خودداری کنید.
از استعمال دخانیات در کنار اکسیژن ساز دوری کنید
بعد از 6 ساعت کارکرد ، برای افزایش طول عمر دستگاه ، نیم ساعت به بیمار و دستگاه استراحت دهید