مراقبت های بعد از عمل تعویض مفصل زانو
منظور از مراقبت های بعد از عمل تعویض مفصل چیست؟
اقدامات قبل از جراحی تعویض مفصل زانو
قبل از جراحی، مفصل زانو به طور کامل معاینه و بررسی می شود، تا پزشک فوق تخصص زانو از سلامت بدنی و هم چنین روند بهبودی بعد از عمل، اطمینان یابد.
سوابق پزشکی فرد، مصرف هر گونه دارو، مانند داروهای رقیق کننده خون و یا داروهای ضد التهابی نظیر آسپیرین، بایستی بررسی شود. مصرف این قبیل داروها باید قبل از جراحی، قطع و داروهای جدیدی جایگزین شوند.
آزمایش خون و ادرار، از جمله تست هایی هستند که جهت تشخیص آنمی (کم خونی)، عفونت و یا اختلالات متابولیکی، انجام می شوند.
عکس برداری با اشعه ایکس، و یا نوار قلب از دیگر روش های تشخیصی هستند که هر گونه اختلال در عملکرد قلب و ریه را نشان می دهند، این دو روش در تعیین نوع بیهوشی بسیار موثر هستند.
برای انجام جراحی تعویض مفصل زانو، هیچ گونه محدودیت سنی وجود ندارد، ملاک این جراحی دردی است که بیمار تحمل می کند. به همین خاطر، درصد موفقیت این جراحی بالا می باشد، و در 90 درصد بیماران، علائم مربوط به آرتروز نیز تسکین خواهد یافت.
یکی از توصیه های متخصصین ارتوپدی به بیمارانی که خواهان انجام این جراحی هستند، این است که بهتر است قبل از جراحی وزن کم کنند. چاقی و اضافه وزن، خود یکی از دلایل وارد شدن فشار بیشتر به زانوی آسیب دیده، جابجا شدن مفصل و طولانی تر شدن دوره
مراقبت های لازم بعد از تعویض مفصل زانو
- نمی توان از مفصل مصنوعی انتظار عمری ابدی داشت. با تکنولوژی فعلی، عمر و زمان کارکرد مفصل مصنوعی زانو از مفصل طبیعی کمتر است. همانند مفاصل طبیعی، این مفصل هم بعد از مدتی دچار سائیدگی و تخریب میشود.
- بعد از جراحی تعویض مفصل زانو باید از انجام ورزش های شدید بدنی اجتناب کرد. فعالیت های بدنی شدید و اعمال فشار زیاد بر این مفاصل طول عمر آنها را کاهش میدهد.
- خم کردن شدید زانو بعد از عمل مفصل زانو ممکن است موجب آسیب دیدن آن شود. بطور مثال استفاده از توالت های سنتی بعد از جراحی درست نیست.
استفاده از تجهیزات کمکی بعد از عمل
- معمولا بعد از جراحی، بیمار میتواند با واکر یا عصای زیر بغل راه برود. تا چند هفته برای انجام کارهای روزمره به کمک نیاز دارد که باید در برنامه ریزی قبل از جراحی به این نکته توجه داشت.
- بیمار باید تغییراتی را در وضعیت محل زندگی ایجاد کرده و اقداماتی را در منزل انجام دهد تا از زمین خوردن جلوگیری کند. زمین خوردن میتواند موجب شکسته شدن استخوان های اطراف مفصل مصنوعی شود. در این وضعیت درمان شکستگی بسیار مشکل تر و پر عارضه تر از شکستگی در فردی است که مفصل مصنوعی ندارد. باید در حمام و دستشویی دستگیره هایی روی دیوار نصب شود تا در هنگام تغییر وضعیت از آنها استفاده کرده و از لیز خوردن جلوگیری شود.
- دو طرف پله ها باید دستگیره داشته باشد تا بیمار در حین بالا و پایین رفتن از پله از آنها استفاده کند.
- صندلی حمام باید پایدار باشد و لیز نخورد.
- تمام فرش های لغزنده و سیم های برق رها شده در کف منزل باید جمع آوری شوند. در این حالت احتمال زمین خوردن بیمار کاهش یابد.
- صندلی مناسب برای بیمار صندلی محکمی است که محل نشیمن آن زیاد نرم نباشد. در موقع نشستن روی آن در حالیکه کف پاها روی زمین قرار میگیرد نباید زانو ها بالاتر از مفصل ران قرار بگیرند. صندلی باید دو دسته داشته باشد و پشتی آن محکم باشد.
- بیمار باید همیشه یک بالشت کمی سفت داشته باشد تا روی صندلی ماشین یا مبل یا صندلی بگذارد. بطوریکه زانوهای وی پایین تر از سطح مفصل هیپ قرار بگیرد.
- صندلی بخصوص صندلی که پشت میز غذاخوری قرار گرفته است باید پایه ای بلندتر از معمول داشته باشد.
- باید برای همیشه از توالت پایه دار (فرنگی) استفاده کرد. ارتفاع محل نشستن این توالت باید کمی بالاتر از معمول باشد.
مراقبت از زخم جراحی تعویض مفصل
زخم جراحی بیمار بخیه شده و روی آن پانسمان قرار گرفته است. پانسمان باید هر چند وقت یکبار تعویض شود. فاصله زمانی بین تعویض پانسمان ها را پزشک مشخص میکند. معمولا زخم جراحی تا چند روز ترشحات آبکی و زلالی دارد که ممکن است پانسمان را خیس کرده و یا روی پانسمان لکه بیندازد.
بعد از چند روز این ترشحات قطع میشود. تا وقتی که پانسمان روی زخم خیس میشود و یا روی آن لکه میفتد نیاز است که تعویض پانسمان در فواصل زمانی انجام شود و معمولا بعد از توقف ترشحات زخم دیگر نیازی به تعویض مرتب زخم نیست.
با این حال بهتر است تا موقعی که بخیه ها خارج میشوند روی زخم با پانسمان پوشیده باشد تا زخم با لباس تحریک نشود. اگر ترشحات زخم بیش از چند روز طول کشید یا بعد از چند روز ترشحات غلیظ یا زرد رنگ یا بودار شد باید به پزشک معالج اطلاع داد. معمولا بخیه ها بعد از دو هفته خارج میشوند.
تا وقتیکه زخم کاملاً خشک نشده است و بهتر است تا وقتیکه بخیه ها خارج نشده اند، اجازه ندهید با آب تماس پیدا کند.
پیشگیری از ورم و لخته شدن خون
توصیه های پزشک جراح تعویض مفصل خود را با دقت رعایت کرده تا از ایجاد لخته های خونی جلوگیری کنید. حرکت دادن مکرر مچ پا، راه رفتن در اسرع وقت بعد از عمل و وزن گذاشتن روی پاها اهمیت فراوان دارند.
بعلاوه معمولا داروهای رقیق کننده خون هم برای بیمار تجویز میگردد. در صورتی که با افزایش درد در ساق پا، تورم یا قرمزی در ران یا ساق مواجه شدید و یا اگر ورم جدیدی در قسمت زانو، قوزک پا و ساق پا مشاهده کردید، سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
و وجود علائم زیر ممکن است نشانه این باشد که لخته به ریه رسیده است. در این موارد بیمار باید فورا به پزشک مراجعه کند.
- تنگی نفس ناگهانی
- درد قفسه سینه بخصوص اگر با تنفس شدیدتر شود.
تغذیه بعد از عمل تعویض مفصل زانو
قدری بی اشتهایی تا چند هفته بعد از عمل طبیعی است. بهتر است بیمار از مواد غذایی حاوی آهن زیاد و میوه استفاده کند. آب زیاد بنوشد. مواد حاوی مقادیر زیاد ویتامین کا مثل کلم بروکلی، جگر، لوبیا سبز، سویا، اسفناج، کلم، گل کلم، کاهو، عدس و پیاز را مصرف نکند. الکل ننوشد و از قهوه کمتر استفاده کند.
رژیم غذایی برای تعویض مفصل زانو
رژیم غذایی که می دهیم ویتامین ث بالایی داشته باشد، آناناس و چیزهایی که باعث هیلینگ و ترمیم بهتر پوستی و بافتی می باشد بیشتر مصرف شود، مواد مغذی بیشتری مصرف شود.
هرچند توقع نداریم قرص آهن یا قرصی به گفته بیماران بهعنوان خونساز از آن نام برده میشود در زمان کوتاه مدت تاثیر بگذارد. چون این مسائل پروسه طولانی مدتی دارند . در عمل زانو، خون تقریباً زیادی از بیمار موقع تعویض مفصل زانو چه یک طرفه و چه دو طرفه زانو از دست می رود و این خون باید در زمان کوتاه جایگزین شود.
پیشگیری از عفونت پس از تعویض مفصل
یکی از علل شایع بروز عفونت به دنبال عمل جراحی تعویض کامل مفصل زانو باکتریهایی است که به دنبال پروسیجرهای متفاوت روی دهان و دندان، مجرای ادراری (به دنبال سونداژ) و یا حتی عفونتهای پوستی وارد جریان خون میشود. این باکتریها میتوانند در اطراف بافت زانو تجمع یافته و باعث عفونت آن شوند.
پس از انجام عمل جراحی تعویض کامل مفصل زانو، برخی از بیماران که ریسک فکتورهای ابتلا به عفونت را داشته باشند به صورت پروفیلاکسی (از پیش) از انجام پروسیجر، روی دهان و دندان مثل جرمگیری دندانها یا حتی جراحیهایی که به باکتریهای دهان اجازه ورود به جریان خون را میدهند.
در مورد اینکه قبل از انجام پروسیجر جراحی روی دهان، مصرف داروهای آنتی بیوتیک به صورت پروفیلاکسی برای شما لزوم دارد یا خیر با شما صحبت خواهد کرد.
علائم هشدار دهنده در مورد عفونت
اگر ذره ای احساس کردید که علائم عفونت پس از تعویض مفصل زانو را مشاهده کردید سریعا پزشک خود را در جریان قرار دهید؛ از جمله:
- تب مقاوم (بالاتر از ۱۰۰ درجه فارنهایت در سنجش تب از طریق دهان)
- تب و لرز
- افزایش قرمزی، حساسیت به لمس، تورم اطراف زخم زانو
- افزایش درد زانو چه در حال فعالیت و چه در حال استراحت
معاینات دوره ای بعد از جراحی
هر چند وقت یکبار باید به پزشک معالج ارتوپد مراجعه کنید تا از صحت کارکرد مفصل مصنوعی مطمئن شوید. بعضی از مشکلات ممکن است برای مفصل مصنوعی بوجود بیاید.
در ابتدا ممکن است علامتی نداشته باشد و فرد متوجه آن نشود. اگر بیمار در همین مراحل اولیه درمان نشود و تنها هنگامی به پزشک فوق تخصص زانو مراجعه کند که ناراحتی برایش ایجاد شده باشد، ممکن است وقت را برای درمان مناسب و موثر از دست داده و برای درمان دیر شده باشد. ممانعت از این وضعیت با معاینه و عکس برداری مرتب و با فواصل سالانه مشخص زیر نظر پزشک جراح ارتوپد است.
زمان کشیدن بخیه تعویض مفصل زانو
معمولاً بخیه ها را به صورت سیمی می زنیم، زیپ لاین و انواع مختلفی نیز وجود دارد که بیمار باید به مطب پزشک برای باز شدن و معمولا بعد از دو هفته پانسمان یا اقدام حمایتی دیگری برای بیمار به غیر از ادامه جلسات فیزیوتراپی نیاز نیست.
از توصیههای دیگری که ما برای بیمارمان جهت تقویت زانو انجام می دهیم، ورزشی است که بیمار پا و عضلاتی که باعث راه رفتن می شوند تقویت کند. تا دو هفته تقریباً بخیه های بیمار آمادگی این را دارد که آنها را از بدن جدا کنیم و آنها را باز کنیم .
فعالیت های بدنی پس از جراحی زانو
آخرین مراقبتی که تحت عنوان مراقبت های پس از عمل جراحی مفصل زانو باید رعایت کنید فعالیت های بدنی و ورزش کردن می باشد.
طبیعی است که شما تا چند هفته بعد از عمل تعویض مفصل زانو هنگام انجام فعالیت های ساده احساس درد و ناراحتی داشته باشید که به مرور زمان از بین خواهند رفت.
اما بعد از دو تا 6 هفته دیگر باید فعالیت های سبک را آغاز کرده و تنبلی را کنار بگذارید. برای شروع فعالیت های بدنی و ورزش کردن نیازی نیست که حتما از منزل خارج شوید بلکه در منزل هم می توانید فعالیت های ورزشی سبکی را انجام دهید.
افتادن بعد از جراحی تعویض مفصل زانو
افتادن بعد از تعویض مفصل زانو می تواند نتیجه عمل را تحت الشعاع قرار داده و نیاز به جراحی های ثانویه را سبب شود. پله ها یکی از موارد مهم و پرخطری می باشند که باید حتی ارمقدور از آنها، تا زمان بهبود کامل دوری شود.
باید از واکر، عصا و استفاده از دستگیره های تعبیه شده در مکان های پرخطر استفاده شود، یا اینکه فردی که تعادل، انعطاف و قدرت لازم را داشته باشد بیمار را همراهی کند. در مورد این مسائل پزشک جراح نکات لازم را به بیمار متذکر شده و مراقبت های لازم را به وی گوشزد می کند.
تعویض مجدد مفصل زانو
تعویض اولیه مفصل زانو یکی از موفقیت آمیز ترین جراحی ها در علم پزشکی می باشد. در اکثر موارد، این جراحی افراد را قادر می سازد تا زندگی فعال و بدون دردی داشته باشند و رضایت بالای بیماران را در پی دارد.
با گذشت زمان، این زانوی تعویضی به دلایل مختلف ممکن است قابلیت اولیه خود را از دست داده، دردهای زانو دوباره شروع شده و زانو متورم شود. در این شرایط، پزشک فوق تخصص زانو با بررسی بیمار به احتمال زیاد جراحی تعویض مجدد مفصل زانو را پیشنهاد می دهد.
امکان دارد که حرکات زانو محدود شود و بدین ترتیب فعالیت های روزمره فرد تحت تاثیر قرار می گیرند. این اتفاق با روشهای نوین تعویض مفصل زانو بطور متوسط ۲۰ تا ۳۰ سال بعد از عمل رخ میدهد. در جراحی مجدد تعویض مفصل، پزشک بخشی یا کل پروتز زانو را برداشته و آن را با اجزای جدید جایگزین می کند.
محافظت از زانوی جدید مصنوعی
بعد از عمل حتما به موارد زیر عمل کنید:
- برنامه ریزی برای انجام ورزشهای سبک و منظم داشته باشید تا قوا و حرکت عادی را برای زانوی جدید فراهم کنید.
- بسیار محتاط باشید که در حد امکان زمین نخورید و آسیبی نبینید چون اگر با این شرایط استخوان پایتان هم بشکند باز به جراحی نیاز خواهید داشت.
- حتما و حتما به دندانپزشکتان بگویید که جراحی تعویض کامل مفصل زانو را انجام داده اید و از پزشک جراح ارتوپدتان مشورت بگیرید که آیا نیاز دارید داروهای آنتی بیوتیک مصرف کنید یا خیر.
- سالی یک بار (حداقل) به صورت روتین و برای چکاپ پس از عمل، پزشک ارتوپدتان را ببینید و تصویر X-Ray به او ارائه دهید.
- در حال حاضر بیش از ۹۰% از پروتزهای داخل زانو هنوز هم با گذشت ۱۵ سال کار میکنند. برای افزایش طول عمر پروتز داخل زانو، گوش کردن به توصیه های پزشک ارتوپدتان و نیز مراقب بودن برای آسیب ندیدن مفصل جدید و سلامت عمومی بدنتان، راههایی هستند که با آنها میتوانید تضمین کنید که جراحی موفقی داشته اید.
جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت خدمات پرستاری تعویض پانسمان در منزل شیراز با کارشناسان ما در مرکز پرستاری آراد تماس بگیرید