ویروس HMPV چیست؟
متاپنوموویروس انسانی یا HMPV یک ویروس تنفسی است که علائمی مشابه سرماخوردگی و آنفلوآنزا ایجاد می کند. این ویروس در فصل پاییز و زمستان همانند بسیاری از ویروس های دیگر هرساله افرادی را به بیماری شبیه سرماخوردگی مبتلا میکند و در برخی افراد بویژه اطفال ممکن است بیماری شدیدتری نیز ایجاد نماید. در حالی که این بیماری به طور کلی خفیف است، می تواند منجر به عوارض شدید مانند ذات الریه شود به ویژه در نوزادان، افراد مسن و کسانی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند.
هر چند شواهد نشان می دهد این ویروس حداقل از ۶۰ سال قبل در دنیا بوده است اما این ویروس اولین بار در سال ۲۰۰۱ در آزمایشگاهی در هلند شناسایی شد. HMPV یک ویروس RNA تک رشته ای است که همانند آنفلوآنزا از طریق قطرات تنفسی یا تماس با سطوح آلوده پخش می شود.
علائم آن شامل سرفه، تب، گرفتگی بینی و خستگی است که حدود سه تا شش روز بعد از ورود ویروس به بدن ایجاد می شوند (دوره کمون). در حال حاضر هیچ واکسن یا درمان ضد ویروسی خاصی برای HMPV وجود ندارد اما این ویروس هنوز مشکل بهداشتی جدی در دنیا محسوب نمی شود. درمان در درجه اول شامل درمان علامتی است.
اگر حس میکنید به ویروس HMPV مبتلا شدهاید میتوانید از خدمات ویزیت پزشک در منزل مرکز آراد شیراز کمک بگیرید.
علائم ویروس HMPV
عفونت ناشی از HMPV میتواند طیف وسیعی از علائم را ایجاد کند. این علائم معمولاً شبیه به علائم سرماخوردگی و آنفلوآنزا هستند و شامل موارد زیر میباشند:
- سرفه
- تب
- آبریزش بینی
- گلودرد
- تنگی نفس
- خستگی
در برخی موارد، ویروس اچ ام پی وی میتواند به عفونتهای جدی تری مانند برونشیت یا ذات الریه منجر شود، به ویژه در افرادی که دارای مشکلات زمینه ای تنفسی هستند.
در صورت تشخیص پزشک میتوانید از خدمات وصل سرم و تزریقات در منزل مرکز پرستاری آراد شیراز استفاده کنید.
تفاوتها و شباهتها با کووید-۱۹
با توجه به تجربه جهانی با پاندمی کووید-۱۹، هرگونه شیوع ویروس تنفسی جدید میتواند نگرانیهایی را بهدنبال داشته باشد. با این حال، تفاوتهای مهمی بین HMPV و ویروس SARS-CoV-2 وجود دارد:
زمان کشف: HMPV در سال ۲۰۰۱ کشف شد، در حالی که SARS-CoV-2 در سال ۲۰۱۹ شناسایی شد.
علائم: هر دو ویروس میتوانند علائم تنفسی ایجاد کنند، اما HMPV معمولاً علائم خفیفتری نسبت به کووید-۱۹ دارد.
واکسیناسیون: در حال حاضر واکسنی برای HMPV وجود ندارد، در حالی که واکسنهای متعددی برای کووید-۱۹ توسعه یافتهاند.
راه انتقال ویروس HMPV
ویروس HMPV عمدتاً از طریق قطرات تنفسی که در هنگام سرفه یا عطسه فرد آلوده منتشر میشود، منتقل میشود. همچنین تماس با سطوح آلوده به ویروس نیز میتواند عامل انتقال باشد. ویروس اچ ام پی وی در مکانهای شلوغ و بسته مانند مدارس، مهد کودکها و بیمارستانها و اماکن تجمعی راحت تر گسترش مییابد.
درمان ویروس HMPV
در حال حاضر، درمان خاصی برای HMPV وجود ندارد و درمان این بیماری معمولاً حمایتی است و شامل موارد زیر میشود:
- استراحت کافی
- مصرف مایعات برای جلوگیری از کم آبی
- رژیم غذایی دارای ویتامین مانند مصرف میوه و سبزی و سوپ
- استفاده از داروهای ضد درد و تب بر مانند استامینوفن یا ایبوپروفن
- در مواردی که به ندرت شدیدتر می شود ممکن است نیاز به بستری در بیمارستان و مراقبتهای ویژه باشد، به ویژه برای افرادی که دارای مشکلات تنفسی هستند
اجاره تجهیزات پزشکی مانند دستگاه اکسیژن ساز و کپسول اکسیژن در شیراز برای افرادی که میخواهند بدون مراجعه به مراکز درمانی در منزل تحت نظر متخصصین مرکز پرستاری آراد شیراز درمان شوند میسر است.
پیشگیری از ویروس HMPV
پیشگیری از عفونت HMPV (اچ ام پی وی) شامل رعایت نکات بهداشتی خصوصاً برای سالمندان و کودکان است. این نکات عبارتند از:
- شستن دستها به طور منظم و صحیح
- استفاده از ماسک در مکانهای شلوغ
- خودداری از تماس نزدیک با افراد بیمار
- ضدعفونی کردن سطوح در معرض تماس
- رعایت آداب سرفه و عطسه
- برقراری تهویه مناسب
گروههای پرخطر
برخی از گروهها بیشتر در معرض خطر عفونت HMPV قرار دارند. این گروهها شامل:
- کودکان زیر 5 سال
- سالمندان بالای 65 سال
- افراد مبتلا به بیماری های مزمن تنفسی مانند آسم یا بیماری های ریوی
- افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند، مانند بیماران سرطانی یا افرادی که پیوند عضو دریافت کردهاند
عوارض ویروس HMPV
در بیشتر موارد، عفونت HMPV (اچ ام پی وی) خفیف است و بهبود مییابد. اما در برخی افراد میتواند عوارض جدی تری ایجاد کند، از جمله:
- برونشیت
- ذات الریه
- تشدید مشکلات تنفسی در افرادی که به بیماریهای مزمن مبتلا هستند
آیا شیوع ویروس تنفسی(HMPV) نگرانکننده است؟
با توجه به خاطرات منفی مردم از شیوع ویروس کرونا با منشأ چین، اکنون با افزایش موارد ابتلا به بیماری تنفسی در این کشور هر چند در حد معمول هر ساله می باشد، نگرانی از بروز یک بیماری جدید تنفسی را بین مردم و کارکنان بهداشت و درمان کشورها ایجاد کرده است ، و انتشار شایعات و اطلاعات نادرست در اینترنت و شبکه های مجازی می تواند نگرانی خانواده ها را بیشتر کند. از آنجا که شرایط فعلی این بیماری در جهان هنوز در شرایط معمول می باشد ، سازمان جهانی بهداشت (WHO) این وضعیت را بهعنوان وضعیت اضطراری بهداشتی جهانی اعلام نکرده است.
نتیجهگیری
ویروس HMPV میتواند تهدیدی جدی برای گروههای آسیبپذیر باشد؛ بهویژه کودکان، سالمندان و افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند. از آنجا که هنوز واکسن یا درمان مشخصی برای این ویروس وجود ندارد، تنها راه مقابله، رعایت اصول پیشگیری و دریافت مراقبتهای حمایتی است.
خانه شما بیمارستان نیست،اما ما آن را به مجهزترین بیمارستان خصوصی شما تبدیل می کنیم تا در آسایش و آرامش منزل سلامتی خود را به دست آورید.کافیست برای دریافت خدمات مرکز پرستاری آراد شیراز از جمله: تزریقات در منزل، ویزیت پزشک در منزل ، وصل سرم در منزل، آزمایش خون و چکاپ در منزل و… با کارشناسان ما در مرکز پرستاری آراد تماس بگیرید.
مطالب وبلاگـ
جدیدترین اخبار و مقالات پزشکی